Hoofdinhoud

Kinderbijbels en hulp voor vluchtelingenkinderen in Jordanië

Christelijke Irakese vluchtelingengezinnen in Jordanië houden nog maar net vol. Jordanië is in de afgelopen jaren overspoeld door vluchtelingen uit omliggende landen. De ene crisissituatie volgt de andere in hoog tempo op. De hulp voor vluchtelingen die langer in Jordanië zijn wordt steeds minder. Het Bijbelgenootschap van Jordanië doet wat ze kan om te helpen.

3 miljoen vluchtelingen

Jordanië heeft 11 miljoen inwoners, daarvan zijn 3 miljoen mensen als vluchteling in het land.

Humanitaire hulp

Vluchtelingen mogen niet werken in Jordanië. Ze zijn helemaal aangewezen op beperkte humanitaire hulp.

160.000 christenen

In Jordanië wonen in totaal zo’n 160.000 mensen die christen zijn. Ze zijn een minderheid en steunen elkaar.

Wachten in onzekerheid

De kinderen op de foto komen uit Irak. Ze zijn met hun familie gevlucht omdat ze christen zijn. Ze zijn in Jordanië terechtgekomen, daar wonen ze in een voorstad van de hoofdstad Amman. Hun ouders zitten veel thuis. Zij wachten tot ze legaal mogen werken in Jordanië, dan kunnen ze misschien een nieuw leven opbouwen. Maar zo ver is het nu nog niet. Nu leven de families in onzekerheid over hun toekomst. Ze zijn afhankelijk van de besluiten van de regering en van hulporganisaties.

Een jongen met bril laat zijn kinderbijbel zien aan de fotograaf.

Bijbel, school en hulpmaterialen

Het Bijbelgenootschap van Jordanië helpt samen met de kerk van priester Khalil 700 van deze families in Amman. Priester Khalil heeft de school die bij de kerk hoort opengesteld voor de Irakese kinderen. Hij vindt het belangrijk dat zij een opleiding krijgen. Rond feestdagen zoals Pasen en Kerst krijgen de kinderen een pakket met eten, nieuwe kleding in hun maat en een Bijbel die aansluit bij hun leeftijd.

‘Het kost veel energie, het is heel moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen, maar je krijgt er zoveel voor terug. Ik dank God ervoor als kinderen ondanks al hun ellende even gewoon kind kunnen zijn. Thuis is daar door de omstandigheden geen ruimte voor.’

Khalil Jaar, priester in de kerk van de Heilige Maria in Amman

Bezoek

Rieuwerd Buitenwerf en Paul Doth, directeur en programmamanager buitenland van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap gingen op bezoek bij de school in Jordanië.

Rieuwerd Buitenwerf: ‘Vader Khalils geestkracht, geloof en inzet staan voor mij symbool voor wat ik bij veel christenen in Jordanië gezien heb. Ondanks de grote druk en soms ook vervolging die christenen daar moeten doorstaan, staan ze voor hun geloof en geven ze er veel tijd en energie aan. Dat maakt diepe indruk.’

Meer lezen over het bezoek aan de school? Dat kan hier:

Een meisje en een jongen zitten in een schoolbankje. Voor het meisje ligt een kinderbijbel en een plastic zak met kleding. Voor de jongen ligt een kinderbijbel.

Help jij Irakese vluchtelingenkinderen in Jordanië?

Mijn eenmalige gift

Misschien is het je al opgevallen bij mailing over Jordanië. De acceptgiro voor Nederland bestaat niet meer. In plaats daarvan kun je een eenmalige gift doen. Hoe werkt dat en waarom is dat zo?

Was dit interessant of nuttig? Deel dit project met je netwerk!