Generaties kinderen groeiden op met de Bijbelillustraties van kunstenaar Kees de Kort (1934-2022), die bekend werd door zijn baanbrekende werk voor het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG). De kracht en eenvoud van zijn tekeningen brengen de essentie van het Bijbelverhaal direct aan de kijker over. Volgens kenners geldt: ‘De Kort schilderde geen plaatjes bij het verhaal, hij schildert het verhaal’ en dat geldt ook voor iconen. In deze tentoonstelling – een productie van het Bijbels Museum en het Ikonenmuseum Kampen – hangen de moderne iconen van De Kort naast traditionele iconen. Beide kunstsoorten brengen belangrijke christelijke verhalen tot leven.
Wereldfaam
Kees de Kort begon als technisch tekenaar, maar besloot de Kunstacademie te doen. De 28-delige serie Wat de Bijbel ons vertelt maakte hem wereldberoemd. De Kort hierover in een interview: ‘Het was 1964. Een collega vertelde me dat hij tekeningen had gemaakt voor het NBG, vanwege een oproep om illustraties in te sturen over de Bijbel. Ik heb toen snel één tekening gemaakt, van Jozef en Maria onderweg naar Betlehem.
En díé tekening werd gekozen.’ Wat de Bijbel ons vertelt werd in 1992 gebundeld tot Kijkbijbel. Er zijn (zie het In Memoriam over De Kort) in Nederland 3 miljoen exemplaren van de serie en de Kijkbijbel verkocht en ze werden in circa honderd talen vertaald.
Foto boven: Jezus is geboren, illustratie uit de Kijkbijbel © Kees de Kort
Foto onder: Jozef en Maria op weg naar Betlehem, de winnende tekening van Kees de Kort © Kees de Kort