De overhandiging van deze vernieuwde Bijbel vindt plaats tussen 14.00 en 15.00 uur, tijdens een feestelijke presentatie die via een livestream te volgen is.
‘De NBV21 is het eindpunt van het vertaaltraject van de Nieuwe Bijbelvertaling, dat bijna 30 jaar duurde’, aldus NBG-directeur Rieuwerd Buitenwerf. ‘De Bijbel is voor veel mensen het belangrijkste boek. De Bijbel heeft voor hen diepe betekenis als bron van hoop, troost, inspiratie en verbondenheid. De Bijbel is de bron van de Joodse en christelijke geloofstraditie en heeft bovendien grote en blijvende invloed op onze cultuur. We zijn vereerd dat onze beschermheer het eerste exemplaar in ontvangst neemt.’
De NBV21
De NBV21 is de opvolger van de Nieuwe Bijbelvertaling (NBV), de meest gebruikte Bijbel in Nederland en Vlaanderen. In de NBV21 is feedback van duizenden bijbellezers benut en zijn nieuwe inzichten verwerkt. In totaal zijn er ruim 12.000 wijzigingen aangebracht.
Bijeenkomsten in Den Haag en Mechelen
Rondom de overhandiging in Den Haag is er een gevarieerd programma, gepresenteerd door Giovanca Ostiana en met muzikale omlijsting. Vertaler Matthijs de Jong blikt terug op het project, directeur Ann Demeester van het Frans Hals Museum belicht de Bijbel in de kunst en radiopresentator Chris Kijne leest voor uit de Bijbel. Ook wordt de Bijbel uitgereikt aan vertegenwoordigers van kerken en de Joodse gemeenschap.
Speciaal voor Vlaamse bijbellezers is er een viering rondom de NBV21 op 23 oktober in de Begijnhofkerk in Mechelen.
Tv-programma’s
Bij KRO-NCRV start morgenavond, 13 oktober, om 17.45 uur op NPO2 het programma ‘De zin van je leven’. Jacobine Geel vraagt aan zangers, schrijvers, sporters, politici, theologen en andere wetenschappers welke zin uit de Bijbel hen hun leven lang bijblijft.
De EO heeft op NPO2 aandacht voor de NBV21 in ‘Nederland Zingt’ (zaterdag 16 oktober, 18.10 uur; zondag 17 oktober, 11.45 uur). Zondag om 11.00 uur belicht ‘Heilig mensenwerk’ op NPO2 de reis van de Bijbel door de geschiedenis. In deze programma’s zijn NBV21-vertalers te zien.
Foto: Koning Willem-Alexander (c) Rijksvoorlichtingsdienst – Paul Tolenaar