Paulus’ brief aan Filemon is ‘een ijkpunt in de heilsgeschiedenis’. Aldus de Antilliaan Marlon Winedt, een van de theologen, in het boekje. Hij laat zien dat Onesimus – de weggelopen slaaf van Filemon – een rolmodel is voor Antillianen en Surinamers. Want wat Paulus van Filemon verlangde, kwam neer op vrijlating.
Bisschop Renold Pansa van de Evangelische Broedergemeente in Suriname laat zien dat slaven volgens de Bijbel ‘een menswaardig bestaan en behandeling verdienen’. Hij verwijst naar Kolossenzen 4:1. Uit de bijdragen van Karin van den Broeke en SKIN-voorzitter Rhoïnde Doth blijkt dat dat de Bijbel helpt om elkaar te begrijpen en het verleden samen te verwerken.
Schokkend
PThU-onderzoeker Martijn Stoutjesdijk beschrijft hoe Jezus’ gelijkenissen misbruikt werden. Zo werd de tekst dat een slaaf die niet doet wat zijn heer wil veel slagen te verduren zal krijgen (Lucas 12:47), soms letterlijk geciteerd bij het afranselen. ‘Dit voorbeeld toont de soms gruwelijke impact van Bijbelteksten’, aldus Stoutjesdijk. De Ghanese theoloog Seth Adzokatse vertelt hoe de kerk slavernij verdedigde, met onder meer het argument dat hierdoor miljoenen Afrikanen ‘hun Verlosser hebben leren kennen’.
Inhoud en bestelinformatie
Geroepen om vrij te zijn – Bijbelstudies over slavernij en vrijheid belicht Bijbelgedeelten over slavernij en vrijheid middels artikelen, meditaties, Bijbelstudies, een leesplan en kindermateriaal. De Bijbelpassages worden uitgelegd en voorzien van reflectie- en gespreksvragen. Eén van de vragen aan kinderen is: ‘Wat zou jij doen als je Filemon was?’
Aanvullend op het boekje is er een interview met de Surinaamse Ritania Wirht over de doorwerking van het slavernijverleden tot in onze tijd.
Geroepen om vrij te zijn is te bestellen bij het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap voor €1,- per stuk plus verzendkosten via shop.bijbelgenootschap.nl.