Hoofdinhoud

200.000 Nieuwe Testamenten uitgedeeld bij Olympische Spelen en Bijbelverspreiding 2023 op hoog peil

Tijdens de Olympische Spelen verspreidt het Frans Bijbelgenootschap 140.000 Nieuwe Testamenten in het Frans en 60.000 in het Engels. De titel ‘More precious than gold’ is ontleend aan 1 Petrus 1:7, aldus de UBS. De UBS meldt ook dat de wereldwijde Bijbelverspreiding in 2023 op peil bleef. 24,2 miljoen mensen kregen een complete gedrukte Bijbel in bezit, tegen 25,4 miljoen in 2022.

UBS, United Bible Societies, is het overkoepelend orgaan van de 154 Bijbelgenootschappen. In de Nieuwe Testamenten vertellen, aldus de UBS, zestien Olympische en Paralympische atleten hoe hun geloof hen inspireert, onder wie de Franse handbalkampioen Joël Abati en de Australische atlete Nicola Olyslagers. 

Onlangs publiceerde de UBS ook zijn jaarlijkse rapport over de Bijbelverspreiding via de UBS in 2023. In totaal werden 152 miljoen gedrukte Bijbeledities – zowel complete Bijbels als deeluitgaven – verspreid, tegen 156,2 miljoen in 2022. De Bijbelverspreiding in 2023 bleef daarmee op het hoge peil van 2022.  De UBS laat in zijn rapport het snelgroeiende online Bijbelgebruik buiten beschouwing, omdat op dit moment betrouwbare getallen daarover nog ontbreken.   

‘De Bijbel in boekvorm is belangrijker dan veel mensen denken’, zegt directeur Rieuwerd Buitenwerf van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG). ‘In Nederland en Vlaanderen schaffen mensen voor persoonlijke Bijbellezing of studie een gedrukte Bijbel aan. In andere werelddelen hangt het onder meer af van de infrastructuur of de Bijbel z’n weg vooral vindt als boek, digitaal of in audio. De Bijbel geeft kracht en inspiratie, ook in moeilijke tijden. Daarom zetten de Bijbelgenootschappen alles in om toegang te geven tot de Bijbel in al deze vormen.’  

Een opvallend gegeven is dat – vooral in Azië het aantal verspreide gedrukte Nieuwe Testamenten stijgt: van 5 miljoen in 2021 via 6,9 miljoen in 2022 naar 9,2 miljoen in 2023. 

De meeste gedrukte Bijbels worden verspreid in Azië en in Midden- en Zuid-Amerika. In Azië ging het om 7,5 miljoen complete Bijbels en in Amerika om 7,7 miljoen; evenveel als in 2022. 

In 2023 steunde het NBG 29 internationale Bijbelverspreidingsprojecten, onder andere in Brazilië en Azië, en 41 projecten voor kinderen in landen als Ghana en Sri Lanka. Sri Lanka is een van de landen waar een variant van de Nederlandse Samenleesbijbel wordt verspreid. Deze Family Bible speelt een samenbindende rol in gezinnen. Tijdens een werkbezoek van het NBG vertelde Dunal, een jongen van 10, daarover: ‘Wij hadden nooit geld voor een Bijbel, dus we hoorden de verhalen alleen in de kerk. Maar nu kan ik er zelf in lezen. Ik ben heel blij met deze Bijbel.’ Het gezin waar Dunal opgroeit leest er bijna dagelijks in.  

Foto: Dunal, zijn moeder en zus lezen uit de Family Bible die verspreid wordt in Sri Lanka. Foto NBG.  

Nieuws

Was dit interessant of nuttig? Deel dit bericht met je netwerk!