Hoofdinhoud

Bekende schrijvers belichten de tijdloze kracht van Job 

De lijdende mens, een presentatie van de Bijbel als een levende tekst die relevant is voor mensen van vandaag. ‘De essays in dit boek verbinden het Bijbelse boek Job met onze cultuur en literatuur’, zegt Matthijs de Jong (Hoofd Vertalen & Exegese). In mijn essay laat ik zien hoe door de eeuwen heen uitleggers hebben geworsteld met Job, maar vooral ook hoeveel troost Job kan bieden. Ik hoop dat Job nu ook weer nieuwe lezers trekt, die worden geraakt door de thematiek van dit prachtige Bijbelboek.’

Job was een rechtvaardig mens die zijn bezit, zijn kinderen en zijn gezondheid kwijtraakt. Hij voert lange gesprekken met vrienden die proberen zijn onbegrijpelijke leed te verklaren. 

De Vlaamse schrijver Christophe Vekeman stelt in zijn essay een vraag centraal waar veel mensen mee worstelen: ‘Hoe kan een liefdevolle God, als Hij dan toch ‘the whole wide world in his hand’ heeft, zoveel lijden toestaan?’ Vekeman laat zien dat Job zich onbegrepen voelt onder de verklaringen van zijn vrienden en pas troost vindt als hij God heeft horen spreken. Vekemans slotzin over God zegt veel: ‘Voor wie lijdt, is Hij zelf het antwoord.’ 

Psychiater Esther van Fenema noemt Job ‘interessant voor psychiaters’, omdat het over leed gaat en hoe mensen daarmee omgaan. ‘Job probeert wanhopig controle te krijgen als rampen hem treffen. Hij zoekt naar oorzaken en verklaringen – ook al lukt het niet. Ik vind het indrukwekkend hoe hij zijn lijden aangaat. Hij gaat er vol in en doorloopt de verschillende fases van rouw, zoals ontkenning, woede en verzet. Het omslagpunt bij Job was, denk ik, dat hij uiteindelijk de controle losliet en ging vertrouwen op God.’ 

Filosofe en schrijfster Désanne van Brederode voert twee nieuwe vrienden van Job op, die hun oosterse wijsheid inbrengen in hun poging om Jobs leed te verklaren. Het begrip karma speelt een sleutelrol: lijden is dan het gevolg van daden in een vorig leven. Job wijst karma als simpele voorstelling van de hand. Maar hij wordt diep geraakt door de mogelijkheid dat God zelf zo lijdt aan hoe mensen andermans ellende duiden, dat Hijzelf mens wil worden om ook het diepste leed te ervaren. 

Het essay van Bijbelwetenschapper Matthijs de Jong beschrijft de fascinerende reis van het boek Job door de geschiedenis, van de Hebreeuwse oorsprong tot moderne interpretaties. Eeuwenlang hebben uitleggers geworsteld met Job en de rauwheid ervan proberen te verzachten. De post-Auschwitz-theologie werpt nieuw licht op de diepe betekenis van Job.  

De lijdende mens. Perspectieven op lijden, schuld en troost bij het boek Job bevat de vier essays, het Bijbelboek Job en een leeswijzer daarbij.

De lijdende mens

Ontdek de tijdloze kracht van het verhaal over Job, een man die geconfronteerd wordt met ondraaglijk lijden en op zoek gaat naar rechtvaardigheid.

€ 19.95

Nieuws

Was dit interessant of nuttig? Deel dit bericht met je netwerk!