Kees de Kort

Wie was deze kunstenaar?

De Kijkbijbel – wie is er niet groot mee geworden? Afhankelijk hoe je rekent, hebben misschien wel vijf generaties kinderen de Bijbelverhalen als peuter of kleuter leren kennen door de felle, sprekende illustraties van Kees de Kort. Wie was deze kunstenaar? 

De Kijkbijbel

De Kijkbijbel, in 1992 uitgegeven door het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG), bevat 28 Bijbelverhalen. Die waren eerder verschenen als losse deeltjes, onder de titel Wat de Bijbel ons vertelt. De boekjes waren bedoeld voor mensen met een verstandelijke beperking, maar bleken enorm aan te slaan bij kinderen. Door de illustraties van Kees de Kort werd de serie wereldberoemd. Er werden 33 miljoen exemplaren van verkocht, in bijna 100 verschillende talen.

‘De Dick Bruna van de Bijbel’

Kees de Kort (1934-2022) was de ‘Dick Bruna van de Bijbel’, schreef het NBG in een In memoriam bij zijn overlijden. Hij was al jong geboeid door beeldende kunst, werd opgeleid tot technisch tekenaar en deed de Kunstacademie. In 1964 attendeerde een collega hem op een oproep van het Bijbelgenootschap om een illustratie in te sturen voor een serie Bijbelverhalen voor mensen met een verstandelijke beperking. In een interview met het NBG voor zijn 85e verjaardag vertelde De Kort: ‘Ik heb toen één tekening gemaakt, van Jozef en Maria op weg naar Betlehem. Die heb ik dezelfde dag nog opgestuurd. En dat werd de winnende illustratie!’

kees-de-kort-verticaal

‘Iconische’ illustraties

De afbeeldingen die De Kort maakte, zijn in rustige vlakken opgezet en hebben afwisselende en felle kleuren. Mensen met hun gezichtsuitdrukkingen, emoties en gebaren staan centraal. Over het wereldwijde succes van zijn illustraties zei De Kort: ‘Ik denk dat het komt door de kleuren, door de eenvoud en doordat ze lijken op kindertekeningen.’ Kunstkenners noemen zijn Bijbelillustraties ‘iconisch’. Ze worden ook na zijn overlijden regelmatig tentoongesteld. 

Kees de Kort werd behalve in Nederland ook in Duitsland zeer bekend. Daar werden miljoenen kinderbijbels met zijn illustraties verkocht en maakte hij glas-in-loodramen voor een kerk. Ook in Nederland sieren zulke ramen van hem enkele gebouwen.

Boeken met werk van Kees de Kort

Bekende boeken met illustraties van Kees de Kort zijn de Kijkbijbel, de Kleine Kijkbijbel, Jezus is geboren, Bartimeüs en de Bijbel met werken van Kees de Kort.

Gerelateerde artikelen

Interview met Kees de Kort

De kinderbijbels met illustraties van Kees de Kort werden in bijna 100 talen vertaald en er werden meer dan 33 miljoen boekjes van verkocht. Wij interviewden hem over hoe het allemaal begon.

In Memoriam Kees de Kort

Kees de Kort overleed op 19 augustus 2022 op 87-jarige leeftijd en was zijn leven lang gefascineerd door Bijbelverhalen.

Expositie in Bennekom

In de Oude of Sint-Alexanderkerk in Bennekom is van 4 augustus tot en met 28 oktober een expositie te zien met illustraties van Kees de Kort uit de Kijkbijbel.