Hoofdinhoud

200 kilometer fietsen voor een Bijbel

‘Wauw! Zo zeg!’ Ds. Henrico ter Beek bladert enthousiast door de kloeke NBV21 Kanselbijbel. Dat gaat van Ester 4:14: ‘Wie weet ben je juist koningin geworden met het oog op een tijd als deze,’ naar Efeziërs 2:4-5, over Gods genade. Voor deze kanselbijbel is hij een sponsortocht van 200 km aan het fietsen. Gisteren vertrok hij uit de Betuwe; na een overnachting in de buurt komt hij vandaag de Bijbel op de fiets ophalen bij het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap in Haarlem.

De Bijbel komt te liggen in de kerk in Heesselt. Die maakt deel uit van de PKN-gemeente Varik en Heesselt. De ene week is hun samenkomst in Heesselt, de andere week is Varik aan de beurt. Varik heeft een mooie kanselbijbel, Heesselts exemplaar is duidelijk aan vervanging toe.

De dorpen Varik en Heesselt hebben de sponsortocht van hun dominee omarmd. Of de dorpsbewoners nu wel of niet lid zijn van de lokale kerk, ze dragen bij aan de aanschaf van de kanselbijbel. Zo kan Heesselt, het dorp van driehonderd zielen, de intensief gebruikte en nu wat rafelige vorige vertaling vervangen.

Waarom hebben jullie eigenlijk een kanselbijbel?

Toen de Nieuwe Bijbelvertaling net uitkwam in 2004, preekte ik soms in kerken waar van die vertaling een kanselbijbel was. Dan deed je bij de schriftlezing de Bijbel open en bladerde erin. Ik vind dat mooi: zo’n Bijbel is geen museumstuk, maar wordt gebruikt! En dat willen we nu met de NBV21 weer.

Oké, maar waarom niet gewoon de Bijbel op een tablet?

Je ziet in het fysieke boek de samenhang, de rode lijn van Genesis tot Openbaring. Dat is het verhaal waar wij in mogen stappen en deel van mogen uitmaken. Het is niet een set losse teksten, maar een samenhangend geheel.

En hij heeft ook altijd genoeg stroom.

Ja. In de kerk, waar je fysiek bij elkaar komt, is het ook goed om een fysieke Bijbel te hebben.


En digitaal lezen, bijvoorbeeld de app Mijn Bijbel op de smartphone? Bij het NBG zien we dat de Bijbel digitaal lezen elk jaar toeneemt. Zo kun je zijn waar de mensen zoeken; waar ze de Bijbel tot zich kunnen nemen.

Dat is inderdaad waardevol. In mijn vorige gemeente zeiden de jongeren: ‘Henrico, we moeten écht digitaal gaan.’ Iedere jongere heeft een smartphone en leeft daarop. Dus dan moet je daar ook de Bijbel op kunnen lezen. Daar heb je dan ook wel weer een punt. Maar toch is het verzamelen rond een echt boek voor mij heel waardevol.

Wat betekent de NBV21 voor jullie?

Ons doel als kerk is: Het Woord van God voor mensen van deze tijd laten klinken. We lezen dus deze nieuwste Bijbelvertaling. De NBV21 is het Woord van God voor deze tijd. Het Woord van God is niet voor vroeger, maar voor nu, voor ons. Het is een boodschap van hoop, van zin, van leven. Als we de Bijbel lezen, komen we erdoor als het ware in Gods perspectief. Het is alsof God erdoor zegt: ‘Ik ben jullie God en dit is mijn Woord. Dit is leven tot in eeuwigheid, dus lees hieruit.’


Het is alweer tijd om op de fiets te stappen, terug naar huis. De kanselbijbel gaat mee naar Heesselt, klaar voor een nieuwe generatie kerkgangers.

Interviews

Was dit interessant of nuttig? Deel dit bericht met je netwerk!