Ark Mission

Sinds 6 september 2024 is het werk van Ark Mission overgenomen door het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap. Op deze pagina leggen we uit hoe het NBG de missie van Ark Mission voortzet en wat dit betekent voor projecten als de Bajesagenda.  

Onlangs hebben de besturen van Ark Mission en het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG) besloten om de activiteiten van Ark Mission onder te brengen bij het NBG. Deze stap waarborgt de continuïteit van het waardevolle werk van Ark en biedt nieuwe mogelijkheden voor het verspreiden van de Bijbelse boodschap. 

Missie en activiteiten van Ark Mission

Ark Mission, opgericht in 1913 als “Vereeniging tot Verspreiding der Heilige Schrift”, had als doel mensen vertrouwd te maken met het evangelie van Jezus Christus.  Ark Mission richtte zich op het verspreiden van Bijbels en andere Bijbelse materialen aan mensen in kwetsbare situaties, zoals armen, gevangenen, eenzamen, zieken en vluchtelingen. Ark streefde ernaar om deze mensen hoop en geloof te bieden, en hen te herinneren aan Gods liefde. 

Een van de meest bekende projecten is de Bajesagenda, een speciale agenda voor gevangenen. Deze jaargebonden agenda helpt gedetineerden structuur, hoop en geloof te vinden. Jaarlijks worden er ongeveer 25.000 van deze agenda’s verspreid in Nederlandse gevangenissen en onder Nederlandse gevangenen in het buitenland. De Bajesagenda bevat Bijbelteksten en overdenkingen die dienen als dagelijkse inspiratiebron. 

Gezamenlijke geschiedenis en toekomst

Ark Mission en het NBG hebben in het verleden al dikwijls samengewerkt, met name bij het verspreiden van Bijbels via het Justitiepastoraat. NBG-directeur Rieuwerd Buitenwerf benadrukt dat de missie van Ark Mission mooi aansluit bij de missie van het NBG “de Bijbel voor iedereen”. ‘De integratie van Ark Missions activiteiten in het NBG stelt ons in staat om projecten zoals de Bajesagenda verder uit te breiden. Er zijn plannen om deze agenda breder beschikbaar te maken, onder andere in Vlaanderen, op de Antillen en in Suriname. Vooruitlopend op het besluit tot samengaan, hebben we de Bajesagenda 2025 al gezamenlijk ontwikkeld.’ 

Anderen over de Bijbel in de gevangenis

‘Echt waar, ik gebruik de Bajesagenda dagelijks! Daar zitten foto’s van mijn kinderen in, al mijn belangrijke telefoonnummers, afspraken en zelfs het visitekaartje van mijn advocaat.’ 

Voor Joyce betekent de Bajesagenda veel nu ze in detentie zit: ‘De tijd op cel is vaak eenzaam en het lezen van de gedichten en verhalen helpt me om een beetje hoop te houden voor de toekomst.’ Zij is mede door de Bajesagenda weer in de Bijbel gaan lezen. ‘Elke dag een Bijbelvers lezen geeft ook structuur in mijn dag. Ik begrijp niet alles wat ik lees, maar in de gespreksgroep of met mijn pastor kan ik er over doorpraten.’ 

Justitiepastor Arjan Kwantes

‘Met een man die ver bij God vandaan was geraakt, las ik  Psalm 139. Waar je ook heen vlucht, God is er. Hij werd stil, en daar is heel wat voor nodig bij een gedetineerde. De psalm kwam echt bij hem binnen. En dan besef ik: hier doe ik het voor.’  Arjan Kwantes, justitiepastor  

Arjan Kwantes werkt als geestelijk verzorger in Heerhugowaard. Daar leidt hij onder andere een Bijbelkring voor gedetineerden.  ‘In de gespreksgroepen de ik hier houd, kunnen ze vrijuit praten. Dat kunnen ze op hun afdeling niet.’  

Net zo belangrijk zijn de een-op-een-gesprekken die hij met gedetineerden heeft. ‘Daar kunnen ze hun problemen op tafel leggen. Ook komen daar de emoties los. Die laten ze verder niet zien, want je houdt je groot, dat is in de gevangenis een ongeschreven wet.’ Ook in die gesprekken opent Kwantes de Bijbel.

Je komt niet in de gevangenis voor het stelen van een snoepje in de supermarkt. Dan is er echt wel meer aan de hand. In de gevangenis ben je afgesloten van de maatschappij en wordt er voor je gekozen. In die kleine wereld is structuur, hoop en geloof een anker in de dag. 

De Bajesagenda helpt daarbij. Een agenda om afspraken in te zetten, bijvoorbeeld met een geestelijk verzorger, je gezin of een advocaat. Maar ook een inspiratieboekje met een Bijbeltekst voor elke dag, levensverhalen, illustraties en gedichten van andere gedetineerden die raken, die (h)erkenning geven voor jouw situatie. Hoe moeilijk ook. Ruimte om zelf te tekenen en te schrijven. En uiteraard de nodige informatie om zelf structuur te leren als je weer naar huis kan. Veel gevangenen kijken uit naar zo’n persoonlijk boekje in de cel.

‘De gedetineerdenagenda (Bajesagenda) is veel meer dan een gewone agenda. Bij elke week staan teksten, gedichten en woorden uit de Bijbel. Woorden die je overdag of in de nacht kunnen begeleiden. Woorden die inspireren, troosten of een weg wijzen.
Jan-Gerd Heetderks, Hoofdpredikant Justitiepastoraat

Veel gestelde vragen

  • Gaat het NBG werven voor het werk van Ark Mission? 

    De projecten van Ark Mission zijn nu de projecten van het NBG geworden. Daarom zal het NBG voor deze activiteiten gaan werven, zoals het NBG dat ook doet voor andere NBG-activiteiten.

  • Hoe gaat de kerstkaartenactie dit jaar verlopen?  

    Ark Mission zag jaarlijks de vraag naar kerstkaarten afnemen. Daarom komt er in 2024 geen oproep om kerstkaarten in te sturen. In overleg met het Justitiepastoraat is voor dit jaar een werkwijze afgesproken waarbij gedetineerden die daar prijs op stellen wel een kerstkaart ontvangen. Het NBG zal in samenwerking met het Justitiepastoraat onderzoeken hoe we in de toekomst gedetineerden kunnen bemoedigen rond de feestdagen.

  • Ik ben ook al lid bij/donateur van het NBG. Wat wordt er nu van mij verwacht? 

    In principe hoeft u niets te doen. Uw giften voor het NBG en voor Ark Mission worden vanaf de eerste woensdag in oktober geïncasseerd door het NBG. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Klantencontactcentrum van het NBG. Ons telefoonnummer is +31 (0)23-5146146, u kunt ook een email sturen naar .

  • Ik doneer aan Ark Mission. Wat gebeurt er met mijn donatie? 

    Het NBG neemt het beheer van alle donaties over. Automatische incasso’s worden op de eerste woensdag van de maand geïncasseerd. Wanneer u gewend bent losse giften te geven voor het werk van detentie, dan loopt dat vanaf nu ook via het NBG. Alle financiële reserves van Ark Mission worden ondergebracht in een speciaal fonds op naam. Vanuit dit fonds worden projecten voor gedetineerden en hun families gefinancierd.

  • Ik heb Ark Mission opgenomen in mijn testament. Wat wordt er nu van mij verwacht?  

    Het NBG is de wettige rechtsopvolger van Ark Mission. Met vragen over uw nalatenschap kunt u contact opnemen met NBG-relatiebeheerder Paul Abspoel. Hij is bereikbaar per email of via telefoonnummer +31 (0)6 30 76 36 35.

  • Ik heb een automatische incasso lopen bij Ark Mission. Hoe gaat het NBG deze incasso overnemen? 

    Het NBG neemt de automatische incasso over en vanaf de eerste woensdag in oktober incasseert het NBG vanaf rekeningnummer NL60 ABNA 0447 1358 21. Het Incassant-ID is NL34NBG340490130000. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Klantencontactcentrum van het NBG.

  • Mijn gegevens zijn bij Ark Mission bekend. Hoe gaat het NBG om met mijn gegevens? 

    Om het werk goed voort te kunnen zetten, draagt Ark Mission al haar activiteiten en middelen over aan het NBG. Daaronder valt ook de database met relaties. Het NBG is gewend om zorgvuldig om te gaan met persoonsgegevens. Hoe wij dat doen, leest u hier.

  • Waar kan ik mijn gegevens en donaties laten aanpassen? 

    Het Klantencontactcentrum van het NBG bereikbaar voor al uw vragen rondom gegevens en donaties. U kunt een email sturen naar of bellen tijdens kantooruren. Ons telefoonnummer is +31 (0)23-5146146.

  • Waarom gaan de activiteiten van Ark Mission over naar het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap? 

    De afgelopen jaren heeft Ark Mission ingezet op werving van nieuwe donateurs om de missie een stevige basis te geven. Dit bleek echter moeizamer te gaan dan verwacht, waardoor de continuïteit van het werk op de lange termijn in gevaar kwam. Ark Mission is op zoek gegaan naar een partner om de missie en de activiteiten onder te brengen en na gesprekken met het NBG, zijn beide besturen tot een overeenstemming gekomen.

  • Wat voor organisatie is het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap? 

    Het NBG is een missiegedreven organisatie die zich al meer dan 200 jaar inzet om de Bijbel dichtbij te brengen in binnen- en buitenland. Meer informatie vindt u hier.