Hoofdinhoud

Hulp-met-de-Bijbel in Oekraïne  

Het Oekraïens Bijbelgenootschap (OBG) doet wat in zijn vermogen ligt om landgenoten in nood te helpen. 'Elke dag zijn er begrafenissen. Iedereen kent iemand die om het leven gekomen is. Samen met de kerken proberen we licht in de duisternis te brengen, maar de duisternis is groot', vertelt Anatoliy Raychynets aan de United Bible Societies (UBS). De vraag naar Bijbels is en blijft enorm.

14 miljoen Oekraïners zijn hun huis ontvlucht, aldus Raychynets, die adjunct-directeur is van het OBG. Kerken in zijn land vangen groepen ontheemde landgenoten op die eten, drinken en medische zorg nodig hebben. En: ‘Er is nog steeds een grote behoefte aan Nieuwe Testamenten en Bijbels. Ons team in Oost-Oekraïne, bijvoorbeeld, vertelt ons dat ze niet alleen Bijbels onder Oekraïners verspreiden, maar ook onder Russen aan het front. En dat de Russische Bijbels nu op zijn.’  

Raychynets bedankt in een filmpje vanuit Charkov voor de buitenlandse hulp die het OBG krijgt – onder andere van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap. Zo kan het OBG Bijbels blijven verspreiden.

Om deze video te kunnen bekijken moet je ‘Sociale media en advertenties’-cookies accepteren. Klik hier om jouw cookie-instellingen te wijzigen.

Méér Bijbels 

Raychynets en zijn vrijwilligers waren begin augustus in Charkov om méér Bijbels te brengen – zowel in het Oekraïens als in het Russisch. Namens duizenden Oekraïners die al een Bijbel kregen, sprak hij zijn dank uit voor de internationale steun aan het OBG. ‘Dankzij jullie hulp hebben we genoeg Bijbels om uit te delen. Mensen zien uit naar Gods Woord, een boodschap die hoop geeft. Mijn collega’s vertellen me dat er veel ontvankelijkheid is: mensen willen graag een Bijbel aannemen. Voorgangers vertellen dat ze veel mensen voor het eerst in de kerk zien – het gaat om honderden tot duizenden mensen. Mensen zoeken steun bij de Hemelse Vader.’ 

bijbel-basics-oekraine

Bijbelzomerkamp 

Het OBG organiseerde begin augustus een Bijbelzomerkamp in Transkarpatië, in het relatief veilige westen van Oekraïne. Daar deden zo’n 80 kinderen van 10-14 jaar aan mee. Ze kwamen per bus uit het oorlogsgebied in het noordoosten van het land. Veel van de kinderen hadden ouders of andere familieleden verloren. Tijdens het kamp was er sport en spel en creatieve activiteiten, zoals ‘versier je eigen (kinder)bijbel’. Er werd zorgvuldig omgegaan met de traumatische ervaringen die deze kinderen meegemaakt hebben.  

Verbindende schakel 

Het Oekraïens Bijbelgenootschap is momenteel een verbindende schakel tussen de verschillende kerken en vrijwilligers die hulp of opvang bieden.  In het begin van de oorlog telde één ding, aldus een woordvoerder van het OBG: ‘Je gezin in veiligheid brengen. Daarna kwam iedereen in actie. Ik bewonder de moed van mijn collega’s in het oosten en zuiden van Oekraïne.’ De behoefte aan opvang en troost, maar ook aan hoop en perspectief uit de Bijbel is enorm. Dat zal zo blijven als de oorlog voorbij is, verwacht hij, want: ‘Dan moeten mensen verwerken wat er allemaal gebeurd is.’ 

Bijbels voor gevluchte Oekraïners 

Het NBG heeft voor vluchtelingen in Vlaanderen en Nederland de Oekraïense Bijbel digitaal beschikbaar gesteld via debijbel.nl. Ook voorziet het NBG samen met andere organisaties in de behoefte aan Bijbels onder Oekraïense vluchtelingen: het Nieuwe Testament, het Johannesevangelie, leesplannen en kinderbijbelverhalen in het Oekraïens en Russisch. Voor kinderen zijn zeven programma’s uit de kindernevendienstmethode Bijbel Basics vertaald, onder andere het Pinksterverhaal (foto). Hiermee kunnen kerken ’s zondags iets doen voor vluchtelingen. 

De verspreiding van de Bijbels en kinderbijbelverhalen gebeurt deels in samenwerking met stichting Gave en stichting Geloofsinburgering, deels via lokale kerken. Het materiaal is gratis te bestellen in de NBG-webshop; verzendkosten worden in rekening gebracht. De Bijbel Basics-programma’s zijn te downloaden via bijbelbasics.nl.

Geef vluchtelingen uit Oekraïne een Bijbel!

Samen met jou willen we Bijbels en Bijbelgedeelten in het Oekraïens verspreiden onder vluchte­lingen, ook hier in Nederland. Eén Bijbel voor een vluchteling kost ongeveer 5 euro. Doe je mee?

Als er meer giften binnenkomen dan nodig, gaat je gift naar een vergelijkbaar project.

Foto boven: kinderen aan het werk tijdens het Bijbelzomerkamp. Foto © United Bible Societies. 

Foto onder: illustratie uit het Pinksterverhaal in Bijbel Basics. © NBG. 

Film: OBG-directeur Anatoliy Raychynets voor het beschadigde overheidsgebouw in Charkov. © UBS. 

Nieuws

Was dit interessant of nuttig? Deel dit bericht met je netwerk!