De Bijbel komt anders binnen als je eruit voorleest. Daarom organiseerde het NBG een Bijbel Challenge, waarbij bezoekers van vrijdagochtend tot en met maandagmiddag in sessies van een kwartier de Bijbel hardop voorlazen. Dat zorgde voor ontroerende momenten, bijvoorbeeld bij een vrouw die zich spontaan aanmeldde om mee te doen. ‘Toevallig’ was precies op dat moment haar belijdenistekst aan de beurt.
Ook kinderen deden mee, zoals Noortje van 10. Zij pakte op tweede Pinksterdag als allerlaatste het aanwijshandje op – een ‘jad’ – om de laatste woorden uit de Bijbel voor te lezen. Dat deed ze zo goed dat ze de jad mee naar huis kreeg.
‘Ook ik ben diep geraakt’, zegt Paul Abspoel, die samen met Patrick van der Plaat de Challenge organiseerde. ‘Ik ben zeer vertrouwd met de Bijbel, maar ik moest toch even slikken toen ik meedeed en in Openbaring de woorden las: ‘’Gelukkig is wie dit voorleest.’”
‘Hoe geef je de Bijbel een plek in je dagelijks leven’
Ja, hoe doe je dat… Op zondagmiddag gaf Anne-Mareike Schol-Wetter, Hoofd Bijbelgebruik van het NBG, daarover een seminar in een goed gevulde tent. Ondanks concurrentie van de sing-in op hetzelfde tijdstip vonden ruim 250 mensen dit onderwerp de moeite waard.
Tijdens het seminar werden de deelnemers uitgedaagd om hun eigen drijfveren en drempels rond Bijbellezen in kaart te brengen, en na te denken over behapbare stappen om de Bijbel een plek te geven in hun dagelijkse routine. Er werden warme en ontroerende ervaringen rond de Bijbel uitgewisseld, maar ook praktische en soms grappige tips. Bijvoorbeeld: ‘Lees de Bijbel samen met een niet-christelijke vriend, dat houdt je vanzelf bij de les’, of: ‘Spreek met jezelf af dat je bij het avondeten altijd iets uit de Bijbel leest. En als je gewend bent je hond of kat z’n brokjes te geven na die maaltijd, doe dat dan pas nadat je zelf je stukje uit de Bijbel hebt gelezen.’
‘Nooit meer een kleurplaat’
NBG-theoloog-pedagoog Maartien Hutter gaf een seminar onder deze titel. Het seminar opende met een rondje onderling contact tussen de deelnemers over de vraag hoe de Bijbel bij hen als kind kwam, wat de Bijbel voor hen nu betekent, en waar hun verlangen ligt rond kinderen en de Bijbel. Daarna lichtte Hutter de kindertheologie toe: een open en ontdekkende manier om actief en gelijkwaardig met Bijbel en geloof aan de slag gaan. Tot slot reikte ze vijf ‘sleutels’ (rollen) aan om dit toe te passen in de geloofsopvoeding: de rol van waarnemer, reisgenoot, gids, gesprekspartner en creatief vormgever. Hutter kreeg positieve reacties op haar verhaal, zoals: ‘Ik ben er heel enthousiast over en ga de ontdekkingsgerichte insteek in de kinderdienst in de kerk gebruiken.’ En: ‘Ik vind het een hele uitdaging om op het kinderdagverblijf en met mijn jonge dochter met de Bijbel en geloof bezig te zijn, maar dit verhaal geeft me nieuwe moed en inspiratie.’
Ontdekkingsreis
Alle drie de evenementen van het NBG tijdens Opwekking waren bedoeld om mensen te stimuleren om zelf met de Bijbel bezig te gaan. Dat kan op allerlei manieren en het NBG komt je daarbij te hulp. Een voorbeeld daarvan is het gratis boekje ‘De vrucht van de Geest’. Alle mensen die meededen met de Bijbel Challenge kregen dat boekje uitgereikt. Het helpt je om na te denken over liefde, vreugde, vrede, geduld, goedheid, vriendelijkheid, geloof, zachtmoedigheid en zelfbeheersing. Je kunt jouw gratis exemplaar aanvragen:
Het NBG heeft talloze hulpmiddelen om met de Bijbel aan de slag te gaan. In de app Mijn Bijbel vind je regelmatig nieuwe bijbelleesplannen. Er zijn er peuter-, kinder-, prenten- en studiebijbels. En in het najaar verschijnen twee Bijbeluitgaven waarmee je in één jaar tijd de hele Bijbel doorleest, elke dag een gedeelte. De volgorde ervan helpt je om de grotere verbanden te ontdekken. De ene uitgave gebruikt de NBV21, de andere de Bijbel in Gewone Taal. Zo helpt het NBG op allerlei manieren grote en kleine Bijbellezers op weg bij hun ontdekkingsreis – door de Bijbel en door het leven.