Hoofdinhoud

‘Met Bijbel Basics zijn we veel persoonlijker bezig dan hiervoor.’

Gretel Ter Weel geeft kindernevendienst bij een wijkgemeente van de Protestantse Kerk in Apeldoorn. ‘Het is een uitdaging om wisselende groepen met veel jongetjes en weinig concentratie mee te nemen in een Bijbelverhaal.’ Maar sinds Gretel overstapte naar het materiaal van Bijbel Basics zijn er mooie dingen gebeurd bij de kinderen. Gretel: ‘De uitdaging is dat het niet alleen om het proefje draait, maar dat het lukt om het verhaal over te brengen.’

‘We waren opzoek naar materiaal waarbij snel afgeleide kinderen actief meedoen’

We gebruikten al een hele tijd hetzelfde materiaal, en de leiding kon er niet goed mee uit de voeten. Ik ging vaak zelf op zoek naar andere werkvormen, maar dat kostte veel tijd. We zochten iets meer materiaal van deze tijd, iets hipper. Bovendien was het materiaal dat we hadden eentonig: we moesten veel knutselen. We waren op zoek naar iets waarbij je actiever met het onderwerp aan de slag gaat, en ook wel op een andere manier, want er zijn altijd veel jongens bij ons in de kerk. En die zijn meestal in voor meer spel. Het materiaal van Bijbel Basics sprak ons aan, dat vonden we een ontzettend leuke manier van verwerking. En vooral met de proefjes merken we een verschil! De kinderen staan nu allemaal om ons heen in een kring omdat ze nieuwgierig zijn naar wat er gaat gebeuren.

Kinderen luisteren naar het verhaal van Bijbel Basics.

‘Mag ik nog even terugkomen als de kerkdienst is afgelopen?’

Voordat we Bijbel Basics gebruikten deden de jongetjes wel mee, maar waren ze snel afgeleid. Nu merk ik dat de kinderen weleens zeggen: ‘mag ik nog even terugkomen als de kerkdienst is afgelopen?’ Het proefje dat het meeste in de smaak viel bij de kinderen was de spuitende fles cola met Mentos. Dit proefje liet zien hoe de nieuwe leider Micha kracht van God kreeg en hoe die kracht eruitziet. De uitdaging is wel dat het niet om het proefje alleen gaat draaien, maar ook om het verhaal erachter. Daarom zorgen we dat de aandacht erbij blijft door eerst het verhaal te lezen en de gespreksvragen te doen. Ik merk dan dat het verhaal wel blijft hangen bij kinderen. Dit stimuleer ik door te zeggen dat ze het verhaal ook aan anderen mogen vertellen zoals hun ouders of broers en zussen. Door het navertellen blijft het verhaal veel meer bij het kind hangen.

Kinderen gaan aan de slag met het materiaal van Bijbel Basics

Verdriet en troost begrijpelijk maken voor kinderen

‘Een ander moment dat ik me nog herinner is bij de gedachtenisdienst over verdriet en troost. Bij de verwerking van Bijbel Basics was de opdracht om smaken van eten te verbinden aan verdriet of troost. Ik vond het een hele creatieve benadering waar ik zelf nooit op zou komen. In de kindernevendienst merkte ik dat alle kinderen de smaken heel goed konden koppelen aan troost of verdriet. Iets zoets zoals hagelslag was bijvoorbeeld troost, iets pittigs zoals mosterd vonden ze meer verdriet. Zo konden kinderen toch een moeilijk thema begrijpen.’

We willen echt aansluiting zoeken bij de kinderen

Toen we met Bijbel Basics begonnen, zijn we ook gestart met een vragenrondje aan het begin. Kinderen hebben altijd veel te vertellen en daar komen vaak mooie gesprekken uit. Daarna lezen we het verhaal van Bijbel Basics. We kiezen meestal het verhaal van de jongste groep zodat ieder kind het goed begrijpt. Een bijzonder moment met Bijbel Basics was dat door de gespreksvragen een jongetje over zijn pestverleden vertelde. De andere kinderen reageerden daar heel lief op. Mooi dat je door de vragen een persoonlijk gesprek voert met kinderen. Ook wel een pittig gesprek om aan te horen, maar bijzonder hoe de kinderen zich vertrouwd genoeg voelen om ook moeilijke verhalen te delen in de kring.

‘We hadden eerst weken aan voorbereiding, nu kunnen we complete projecten uit de kast trekken en dan is het klaar.’

Voor de leiding is het ook fantastisch

Samen met de kindernevendienst leiding vinden we de voorbereiding fantastisch. We lezen het materiaal door en hebben snel door wat de kernboodschap is. Het is bij ons in de kerk altijd onvoorspelbaar hoeveel kinderen we kunnen verwachten. Daarom bereid ik altijd een alternatief voor als er toch minder kinderen zijn dan gedacht. Het vorige kindermateriaal kregen we nog op papier, dus dat moesten we op de fiets naar elkaar toe brengen. Voor kerst hadden we eerst weken aan voorbereiding, nu kunnen we complete projecten uit de kast trekken waar we meteen mee aan de slag kunnen.

Een jongen maakt een puzzel van Bijbel Basics

Met Bijbel Basics zijn we veel persoonlijker bezig dan hiervoor. Voorheen werkten we gewoon het programma af, maar nu met de gespreksvragen gaan we veel meer in gesprek met de kinderen. We hadden eerst op dat vlak niet echt contact met de kinderen. Nu hebben we echt een groepservaring- en gevoel!

Impactverhaal geschreven door: Laura Zitman

Impactverhaal

Was dit interessant of nuttig? Deel dit bericht met je netwerk!