‘Dit is waarvoor we zijn opgericht’, zegt directeur Rieuwerd Buitenwerf van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG). ‘Er zijn nog steeds veel situaties waarin mensen graag een eigen Bijbel willen hebben, maar niet zonder hulp aan een exemplaar kunnen komen. De Bijbel geeft kracht en inspiratie, juist ook in moeilijke tijden. Daarom zetten de Bijbelgenootschappen wereldwijd alles op alles om zoveel mogelijk mensen toegang te geven tot de Bijbel, als boek, digitaal of in audiovorm.’
Als belemmerende factoren noemt de UBS de ontregelde productie- en distributieketens en de stijgende prijzen vanwege onder meer de oorlog in Oekraïne. Desondanks werden in 2022 in totaal 166,4 miljoen Bijbels en deeluitgaven verspreid; nagenoeg evenveel als de 169 miljoen in 2021.
Digitale groei wereldwijd en in de Lage Landen
De digitale Bijbelverspreiding groeit sinds jaren gestaag en de terugval in 2021 was tijdelijk, laat het UBS-rapport zien. In 2021 was het percentage gedownloade Bijbels 20% van het totale aantal verspreide Bijbels, in 2022 was dat 28%. Om een indruk te geven van de absolute aantallen: in 2010 werden wereldwijd digitaal ongeveer 200.000 Bijbels gedownload en vorig jaar 10 miljoen.
Het NBG ziet de digitale groei ook in Nederland en Vlaanderen. Het aantal gebruikers van de app Mijn Bijbel steeg met 8% tot 176.000. Vooral in Vlaanderen was er een sterke groei van 42%. Ook online Bijbellezen zit in de lift: in 2022 lazen bijna 1,4 miljoen mensen de Bijbel via de Bijbelwebsite.
Bijbels voor Oekraïense vluchtelingen
Wat ook opvalt in het UBS-rapport is de inzet voor Oekraïne. Het Oekraïens Bijbelgenootschap verspreidde een half miljoen Bijbels en kinderbijbels, en een aantal Bijbelgenootschappen – waaronder het NBG – zorgde voor de verspreiding van een kwart miljoen exemplaren onder Oekraïense vluchtelingen in landen rondom Oekraïne. Vluchtelingen in Nederland en Vlaanderen kregen via het NBG 8.500 Oekraïense Bijbels en Bijbelgedeelten in handen.
Internationale NBG-steun
In 2022 steunde het NBG 27 internationale Bijbelverspreidingsprojecten, onder andere in Brazilië en de Golfstaten, en projecten voor kinderen in 28 landen. In Brazilië betrof dit het project ‘Licht voor de Amazone’, dat vorig jaar 60 jaar bestond. In 2022 werden ruim 45.000 Bijbels en Bijbelgedeelten gegeven aan bewoners van het uitgestrekte Amazonegebied. Zij krijgen ook medische en andere noodzakelijke praktische hulp aangeboden.
Fotobijschrift: Deze gevluchte jongen kreeg in Lviv een kinderbijbel. Foto Oekraïens Bijbelgenootschap.