Hoofdinhoud

Een uitdagende boodschap in een uitdagende omgeving

Nazareth, Kapernaüm, Tiberias, Galilea – bekende namen uit de evangeliën. In maart kwam ik voor het eerst van mijn leven in dat gebied. En vanaf nu ervaar ik de Bijbel net iets anders, nu ik in de omgeving was waar zich ooit de huizen, straten en synagogen bevonden waar Jezus wandelde en werkte.

Het heuvellandschap is lieflijk, zeker aan het begin van de lente. Sommige plekken zijn indrukwekkend, zoals de archeologische opgraving van Kapernaüm, tegen het meer van Galilea aan. Dít was de omgeving waar Jezus zijn boodschap van liefde en vergeving heeft verkondigd. Een omgeving die ook in die tijd uitdagend was, zowel politiek als religieus

Ik was op bezoek bij het Arabisch-Israëlisch Bijbelgenootschap in Nazareth. Nazareth is tegenwoordig de onofficiële hoofdstad van de Arabisch-Israëli’s, zoals de Palestijnen met Israëlisch staatsburgerschap officieel heten. Sinds 1948 hebben zo’n 2,5 miljoen Palestijnen de Israëlische nationaliteit gekregen. De meesten van hen zijn moslim, maar niet allemaal: ongeveer 180.000 zijn christelijk.

Hoewel het leven van de Palestijnen in Israël grote uitdagingen kent, is de situatie voor hen toch anders dan voor de Palestijnen in de Palestijnse gebieden die ik eerder deze week bezocht. Daar komen de Palestijnen eigenlijk alleen maar Joden tegen die soldaat of kolonist zijn – als bezetter. Maar in heel wat steden en dorpen in Israël zelf leven Joden en Palestijnen samen. Ze drinken koffie in dezelfde cafés, gebruiken dezelfde supermarkt, laten hun kinderen in dezelfde speeltuin spelen, komen elkaar tegen als collega’s… Zolang er geen grote landelijke spanningen zijn, gaat dat relatief goed.

Het Arabisch-Israëlisch Bijbelgenootschap werkt voor de verschillende kerken van de christelijke Israëlische Palestijnen. Wij gingen op bezoek bij Youssef Matta, de aartsbisschop van de Grieks-Katholieken of Melkieten. Dat is de kerk waar bijna de helft van de Israelische christenen deel van uitmaakt. Het NBG zorgt ervoor dat bij de eerste communie en bij andere gelegenheden een speciale editie van het Nieuwe Testament uitgedeeld kan worden.

De aartsbisschop deelde met ons zijn zorgen rond het onderwijs: er zijn diverse hoog aangeschreven christelijke scholen in Israël, maar die krijgen veel minder overheidsfinanciering dan de andere scholen, ook al volgen ze het officiële lesprogramma. De kerken hebben zelf te weinig geld om het personeel goed te kunnen betalen, en veel ouders kunnen zich geen lesgeld veroorloven. De aartsbisschop had eerder dit schooljaar een van zijn scholen moeten sluiten.

Het Bijbelgenootschap in Nazareth werkt samen met de christelijke scholen. Bijzonder is dat ongeveer 50% van de leerlingen moslim is; veel moslims kiezen voor christelijk onderwijs vanwege de kwaliteit van de lessen. Zo wordt de school een oefenterrein om te ervaren hoe samenleven in een ingewikkelde religieuze en etnische mix wél kan. Het Bijbelgenootschap bevordert dat door Bijbelse lesprogramma’s te ontwikkelen rond christelijke waarden als vergeving en liefde voor elkaar – voor christenen maar ook voor moslims. Het was inspirerend om te zien hoe het Bijbelgenootschap samen met de kerken een weg zoekt om de boodschap van en over Jezus te laten klinken in deze uitdagende omgeving.

Deze reisimpressie werd op 21 maart in het Friesch Dagblad gepubliceerd.

Nieuws

Was dit interessant of nuttig? Deel dit bericht met je netwerk!